Schoolzeilkampioenschappen 2014

Geplaatst 26 jan. 2015 11:22 door WV Wormer Jeugdzeilen   [ 26 jan. 2015 11:23 bijgewerkt ]

Zaterdag 27 september jl. werden traditiegetrouw, al voor de 23e keer, de school-zeil-kampioenschappen Wormerland gehouden op het Zwet. Met uitzondering van obs Wijderwormer, waren alle basisscholen vertegenwoordigd. Wormerwieken was vertegenwoordigd door 3 teams, de andere scholen hadden elk één team afgevaardigd.In totaal 25 kinderen met wisselende zeilervaring verdeeld over 6 Barnegats, met ervaren schippers, streden om de prijzen. Door de zwakke wind was het heel goed mogelijk, om de kinderen bij alle zeilhandelingen in te schakelen, wat ook volop gebeurde.

Behalve de zwakke tussen west en zuidzuidwest warrelende wind, was het lekker zeilweer. Heerlijke temperatuur en volop zon. Dit bleek voorveel belangstellenden ook reden om het water op te gaan. Zo'n 20 toeschouwers in diverse volgboten volgden de strijd van nabij. Eerst werden 2 wedstrijden van ongeveer 30 minuten gevaren. De winnaars van de eerste wedstrijd moesten plaats nemen in de boot met schipper die als laatste finishte. De nummer 2 wisselde met nummer 5, en de nummer 3 met nummer 4. Op deze wijze kon elk team op gelijke wijze profiteren van de zeilkwaliteiten van de verschillende boten en schippers. De 3e wedstrijd werd i.v.m de tijd ingekort met een voor de windse start en de finish aan de kop van de haven. Voor de wind starten bleek voor een aantal boten een probleem. Ze kwamen te vroeg door de startlijn en moesten opnieuw starten. De havensloot moest zeer scherp aan de, bijna tot windkracht afgenomen, wind genomen worden, ook al omdat laveren in deze sloot door de bagger vrijwel onmogelijk is. Reden voor een enkele schipper om de motor bij te zetten met diskwalificatie tot gevolg.

Uiteindelijk bleek de Eendragt twee eerste en een zesde plaats (8 punten) het best te hebben gepresteerd. De 2e plaats was voor Wormerwieken 1 met een een vierde, en twee derde plaatsen (10 punten). Voor de derde plaat waren de teams van Wormerwieken 3 en de Harpoen gelijk geëindigd (elk 11 punten), maar omdat de Harpoen met een 4e plaats in de laatste wedstrijd boven Wormerwieken (5e) was geëindigd, ging de derde prijs uiteindelijk naar De Harpoen. De bemensing van de boot van de Harpoen bestond uit 4 meiden die ook bij de WVW zeilles hebben, terwijl op de Eendragtboot 2 jongens mee voerden die vorige week bij ons slaagden voor hun CWO 2 zeildiploma. Ongetwijfeld heeft dit bijgedragen tot hun hoge klassering.

Onder het genot van limonade en hotdogs (dank aan de mensen van de catering) werden de prijzen uitgereikt en ontving iedere deelnemer een herinneringsmedaille. Uit de reacties van de leerlingen en toeschouwers bleek dat het evenement opnieuw als zeer geslaagd mag worden beschouw en dat er weer potentiële deelnemer zijn voor de zeillessen van volgend seizoen.

Met dank aan de leerlingen, het onderwijzend personeel en ouders die zich hebben ingezet om de teams te vormen, de schippers/booteigenaren, de mensen van de startboot, de catering en niet te vergeten, de toeschouwers.

Dringen voor de startBlij met alle prijzen

Tot volgend jaar!

Wim Jillings