Verslag School-zeil-kampioenschappen 2013

Geplaatst 14 okt. 2013 12:06 door WV Wormer Jeugdzeilen   [ 19 okt. 2013 03:35 bijgewerkt ]
Zaterdag 28 september jl. werden traditiegetrouw de school-zeil-kampioenschappen Wormerland gehouden op het Zwet.

Met uitzondering van obs Wijde Wormer (doen wellicht volgend jaar wel mee) waren alle basisscholen vertegenwoordigd door één of twee teams. Ook de kinderen van de zaterdagmiddagles Blok 2 van de WVW vormden een team. In totaal 30 kinderen met wisselende zeilervaring verdeeld over 7 Barnegats (met schipper) streden om de prijzen. Omdat er een stevige oosten wind stond (4-5 B), werd besloten om zonder fok te varen.
Jammer voor de kinderen die juist bij het bedienen van de fok ingezet kunnen worden, maar veiligheid gaat voor alles. Overigens hebben veel kinderen met name op het voordewindse rak het roer en zwaard bediend.

Behalve de iets te harde wind was het ideaal zeilweer. Heerlijke temperatuur en volop zon. Dit bleek voor veel belangstellenden ook reden om het water op te gaan., Zo'n 20 toeschouwers in diverse volgboten volgden de strijd van nabij.

In totaal werden drie wedstrijden van ongeveer 20 minuten gevaren, waarna de winnaars moesten plaats nemen in de boot met schipper die als laatste finishte.
De nummer 2 wisselde met nummer 6, de nummer 3 met nummer 5 en de nummer 4 hoefde niet te wisselen. Op deze wijze kon elk team op gelijke wijze profiteren van de zeilkwaliteiten van de verschillende boten en schippers.

Uiteindelijk bleek Wormerwieken I met een 1e , en twee 4e plaatsen ( 9 punten) het best te hebben gepresteerd.
Ook het 2e team van deze school viel in de prijzen met een 2e, 7e en 3e plaats.(10 punten)
Voor de derde plaat waren de teams van Weremere en de Harpoen gelijk geëindigd (elk 12 punten), maar omdat Weremere met een 2e plaats in de laatste wedstrijd boven de Harpoen (5e) was geëindigd, ging de derde prijs uiteindelijk naar Weremere.

Gezegd dient te worden dat de wat mindere uitslagen voor de teams van de Eendracht mogelijk te wijten was aan de wat zwaardere belasting van hun boot, omdat zij met teams van 5 i.p.v. 4 leerlingen deelnamen. Berekening van deze handicapfactor ging de organisatoren echter boven hun pet.

Onder het genot van limonade en hotdogs (dank aan de mensen van de catering) werden de prijzen uitgereikt en ontvingiedere deelnemer een herinneringsmedaille.Uit de reacties van de leerlingen en toeschouwers bleek dat het evenement opnieuw als zeer geslaagd mag worden beschouw en dat er weer potentiële deelnemer zijn voor de zeillessen van volgend seizoen.

Met dank aan de leerlingen en het onderwijzend personeel wat zich heeft ingezet om de teams te vormen,  de schippers, de mensen van de startboot, de catering en natuurlijk de toeschouwers.

Tot volgend jaar.

Wim Jillings